A projektről

2014 és 2018 között emlékezünk az emberiség egyik legnagyobb globális háborús konfliktusára, amely lényegesen megváltoztatta az addigi társadalmi, politikai, gazdasági viszonyokat. A háború során 60 millió katonát mozgósítottak. 10 millió katona és 7 millió civil esett áldozatul. A sebesültek száma meghaladta a 20 milliót. A mai Szlovákia területéről az Osztrák-Magyar Monarchia csapataiba közel 400 ezer férfit soroztak be. Szinte mindegyik településnek megvannak a saját első világháborús hősi halottai és emlékművei.

Európában a múzeumi és dokumentációs intézmények különböző formában emlékeznek e világméretű jelentős eseményre. A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és Hagyományok és Értékek Polgári Társulás 2013-ban egy digitalizációs kampányt és egy országos méretű gyűjtést indított a Szlovákia területén fellelhető első világháborús dokumentumok és emlékek feltérképezésére.

A felhívás alapján a gyűjtésbe több múzeumi és kulturális intézmény is bekapcsolódott: a somorjai Bibliotheca Hungarica, a Szenci Városi Múzeum, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum, a galántai Honismereti Múzeum, a komáromi Duna Menti Múzeum, az érsekújvári Thain János Múzeum, a Párkányi Városi Múzeum, a Nyitrai Levéltár Lévai Fióklevéltára, a lévai Barsi Múzeum, a Honti Múzeum, a losonci Nógrádi Múzeum, a Füleki Vármúzeum, a Gömör-Kishonti Múzeum, a rozsnyói Bányászati múzeum és a királyhelmeci Bodrogközi és Ung-vidéki Kulturális Központ.

A gyűjtés eredményei megtalálhatók weboldalunkon, adatbázisunkban. A projekt érdekessége, hogy a dokumentálásra került emléktárgyak, fotográfiák, levelezőlapok és egyéb dokumentumok anyagából vándorkiállítás készült, amely az évforduló alkalmából 2014 és 2018 között Pozsonytól Királyhelmecig közel 20 helyszínen kerül bemutatásra.