O čaji bolo napísaných už mnoho článkov, o jeho zdravotných benefitoch, obsahu účinných látok, o pozitívach, ktoré prináša do života.
Niekde sa pije s cukrom, niekde bez, inde zase s mliekom a škoricou, dodáva sviežu chuť zákuskom a dezertom, možností je nekonečné množstvo. Skúste nové a netradičné receptúry, ktoré vás určite oslovia a nadchnú. Veď zmena je život!
Vanilkové nebo
2 čajové lyžičky čaju Assam
1-2 litre pramenitej vody
1 dcl mlieka
½ vanilkového lusku
cukor
Z vody a čaju pripravte silný extrakt a preceďte ho. Do kastrólika nalejte mlieko, pridajte vanilkový lusk (buď celý alebo rozpolený) a priveďte k varu. Mlieko preceďte a zmiešajte s čajovým extraktom. Podľa chuti oslaďte.
Čajový „clipper“
2 čajové lyžičky čaju Gunpowder
3 dcl pramenitej vody
1 dcl jablčného džúsu
1 dcl suchého sektu
½ limetky
mletá škorica
Pripravte si čajový nálev, pridajte štipku škorice a nechajte vychladnúť. Do studeného čaju pridajte jablčný džús, sekt a šťavu z limetky.
Podávajte vo vysokých pohároch na šampanské.
Cuba grande
4 čajové lyžičky sypaného čaju Assam
2 čajové lyžičky zeleného čaju Gunpowder
1 liter vody
1 ananás
1 citrón
½ dcl bieleho trstinového rumu
cukor
ľad
Očistený ananás nakrájate na malé kocky, pokropte s rumom a zasypte cukrom. Nechajte odstáť v chladničke 24 hodín. Zmiešajte obidva čaje, pripravte z nich nálev a tiež nechajte vychladnúť.
Do vychladeného čaju nastrúhajte kôru z chemicky neošetreného citrónu, vytlačenú citrónovú šťavu a ananás.
Podávajte vo vysokých pohároch s dlhou lyžičkou a brčkom.
Anglický čajový krém
4 dcl mlieka
4 vajcia
4 čajové lyžičky čaju Assam alebo iného čierneho čaju
5 PL cukru
2 dcl šľahačky
Mlieko priveďte k varu a prisypte do neho čaj. Nechajte ho 4 minúty lúhovať a preceďte. V mise vyšľahajte vajcia s cukrom do peny a pomaly do nich prilievajte horúce mlieko s čajom. Misu dajte nad paru a vyšľahajte na hustý krém. Potom misu preložte do studeného kúpeľa a opatrne primiešajte vyšľahanú šľahačku.
Podávajte ako dezert s ovocím, najlepšie s malinami.